Φράουλες – Ιδιότητες, Διατροφική Αξία Και Οφέλη Για Την Υγεία

Οι φράουλες, έχουν μια ήπια και γλυκιά γεύση που πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να τις απολαμβάνει κανείς, σαν σνακ.

Οι φράουλες, ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων, ενώ είναι αρκετά δημοφιλείς για το χαρακτηριστικό άρωμά τους, το έντονο κόκκινο χρώμα τους και τη γλυκιά και ζουμερή υφή τους. Μπορείτε να φτιάξετε χυμούς, παγωτά, μιλκσέικ, μαρμελάδες, σιρόπια και σοκολάτες.

Ιστορικά, για αυτό το υπέροχο φρούτο, η πρώτη αναφορά που έγινε για την προέλευσή του, ήταν ότι προήλθε από την Αρχαία Ρώμη, όπου έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι φράουλες καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ανακαλύφθηκαν στη Βιρτζίνια το 1588, από τους πρώτους Ευρωπαίους όταν τα πλοία τους έφθασαν εκεί. Οι πρώτοι άποικοι της Μασαχουσέτης, έτρωγαν φράουλες που καλλιεργούσαν οι Ινδοί που έμεναν εκεί, το 1643. Στη Γαλλία, οι πρώτες φράουλες, καλλιεργήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1900, η Καλιφόρνια άρχισε και αυτή να καλλιεργεί φράουλες, ενώ τώρα, είναι η μεγαλύτερη πολιτεία της Αμερικής σε παραγωγή φράουλας, με πάνω από 25.000 στρέμματα κάθε χρόνο. (80% της παραγωγής).

Η διατροφική τους αξία, είναι εντυπωσιακή, αφού είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο, που προτιμούν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Περιέχουν βιταμίνη Α1, βιταμίνη C, D, Ε, Κ, καθώς και βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β5 (Παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) και βιταμίνη Β12. Άλλαθρεπτικά συστατικά που έχει είναι, μέταλλα, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φωσφόρος, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο και σελήνιο.

Ένα φλιτζάνι φρέσκες φράουλες (152 γραμμάρια) περιέχουν 49 θερμίδες και 7 γραμμάρια ζάχαρης. Οι φράουλες δεν περιέχουν λιπαρά, ενώ ένα φλιτζάνι περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να τις απολαύσετε, είναι να τις πλύνετε καλά και να τις φάτε όπως είναι.

Οι φράουλες, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που έχουν οι φράουλες για την υγεία.

1. Ρυθμίζουν Την Αρτηριακή Πίεση

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Οι φράουλες συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, η τακτική τους κατανάλωση βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης. Διατηρούν επίσης τα επίπεδα του οξυγόνου σταθερά, διατηρώντας παράλληλα σταθερή και τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.

Περιέχουν κάλιο, το οποίο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου, βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Στην πραγματικότητα, η χαμηλή πρόσληψη καλίου είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Hypertension» το 1998, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το κάλιο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αναφέρει ότι το συμπλήρωμα καλίου, έχει μέτρια επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που δεν παίρνουν πολύ κάλιο από τη διατροφή τους.

Επιπλέον, περιέχουν μαγνήσιο, που και αυτό με τη σειρά του μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος και τα επίπεδα του οξυγόνου.

Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχεται στις φράουλες, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν έχετε άγχος. Το 2011, έγινε μια μελέτη στη Βραζιλία, όπου αναφέρει ότι, η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης και στην αποκατάσταση της περιφερικής αγγειοδιαστολής κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες στα παιδιά που είναι παχύσαρκα.

2. Δυναμώνουν Την Καρδιά

Οι φράουλες, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και βιταμίνες, που βοηθούν στην ισορροπία των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ταυτόχρονα δυναμώνουν την καρδιά.

Το 2004 σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Critical Reviews in Food Science and Nutrition», αναφέρθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά που έχουν οι φράουλες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, αναστέλλοντας την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης (LDL) χαμηλής πυκνότητας, ενισχύοντας τη σταθερότητα της αθηρωματικής πλάκας, βελτιώνοντας την λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου και μειώνοντας τον κίνδυνο να πάθετε θρόμβωση.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Circulation» το 2013, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες με φράουλες την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 32%.

Οι φράουλες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό γίνεται γιατί, μειώνεται η κακή χοληστερόλη στο αίμα, η οποία προκαλεί την δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.

Επιπλέον, αυτά τα μούρα μειώνουν την φλεγμονώδη απόκριση μέσα στο σώμα, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες που οδηγούν σε προβλήματα με την καρδιά.

3. Διατηρούν Το Δέρμα Υγιές

Τα διάφορα αντιοξειδωτικά όπως και η βιταμίνη C που περιέχονται στις φράουλες, προλαμβάνουν από τις βλάβες που δημιουργούνται στο σώμα και στο δέρμα, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητας του δέρματος.

Επίσης, οι φράουλες είναι σε θέση να προστατεύσουν το δέρμα σας από τη ζημία που προκαλούν οι ακτίνες UV-B. Το δέρμα προστατεύεται από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του ήλιου, στο δέρμα, λόγω της ανθοκυανίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φράουλα. Η ανθοκυανίνη διαρκεί μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση φράουλας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Dermatological Surgery» το 2005, υπογραμμίζει τη σημασία της τοπικής εφαρμογής της βιταμίνης C ως σημαντικού παράγοντα για τη θεραπεία της φωτογήρανσης και άλλων δερματολογικών παθήσεων. Μπορεί να προσφέρει οφέλη για το δέρμα – ενισχύοντας τη σύνθεση του κολλαγόνου και προστατεύοντας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVΑ και UVΒ.

Επίσης, το λυκοπένιο που βρίσκεται στις φράουλες, καταπολεμάει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Η τακτική κατανάλωση φράουλας, κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο υγιές και νεανικό, χωρίς σημάδια γήρανσης όπως ρυτίδες και γεροντικές κηλίδες. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μούρα για να φτιάξετε μερικές απλές μάσκες προσώπου.

  1. Συνδυάστε ½ φλιτζάνι λιωμένες φράουλες, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα γάλακτος.
  2. Ανακατέψτε καλά τα συστατικά.
  3. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό σας.
  4. Αφήστε το για 20 έως 25 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό και αφήστε το να στεγνώσει.
  5. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μάσκα προσώπου μία φορά την εβδομάδα.

4. Βοηθούν Στην Πρόληψη Του Καρκίνου

Οι φράουλες, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του δέρματος.

Η υψηλή βιταμίνη C που περιέχουν, συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου. Όταν έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, τότε η άμυνα του οργανισμού σας γίνεται πιο ισχυρή. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στα κύτταρα.

Επίσης, τα φυτοχημικά, όπως η κουρσετίνη και το ελλαγικό οξύ που βρίσκονται στις φράουλες, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» το 2006, οι βιολογικές φράουλες έχουν υψηλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Ενισχύουν Το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να δοκιμάσετε φράουλες, οι οποίες περιέχουν βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, μόνο μία μερίδα φράουλες περιέχει 51,5 mg βιταμίνης C, που είναι περίπου το μισό από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σας σε καθημερινή βάση.

Η βιταμίνη C, βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στις μολύνσεις. Επίσης, επιτρέπει στον οργανισμό να καταπολεμά τις τοξίνες. Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA ή στα υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε πολλές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Central European Journal of Medicine» το 2011, αναδεικνύει τον θετικό ρόλο της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η τακτική κατανάλωση φράουλας μπορεί να βοηθήσει σε γνωστά προβλήματα υγείας όπως ο βήχας, το κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις.

6. Καταπολεμούν Την Αρθρίτιδα

Οι ελεύθερες ρίζες, δημιουργούν πολλά προβλήματα στο σώμα μας, όπως η εκφύλιση των κινητικών μυών. Αυτό συμβαίνει, γιατί συσσωρεύονται τοξίνες και οξέα στο σώμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης της αρθρίτιδας.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν το σώμα να απομακρύνει όλα τις επιβλαβείς ουσίες και τοξίνες, που έχει σαν αποτέλεσμα την καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Επίσης, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος, δύο κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φράουλας προστατεύει το σώμα από τα προ-φλεγμονώδη μόρια, τα οποία ονομάζονται κυτοκίνες.

Επιπλέον, οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή φολικού οξέος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να έχουν έλλειψη σε φολικό οξύ.

7. Βελτιώνουν Τη Μνήμη

Βελτιώνουν τη μνήμη

Οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένες ουσίες σε αυτά τα μούρα, που αλλάζουν τον τρόπο με το οποίο επικοινωνούν οι νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές εμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο, η οποία συμβάλει στη βλάβη που δημιουργείτε στους νευρώνες και βελτιώνει τη μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη απώλειας της μνήμης και ασθενειών όπως, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. Αυτό συμβαίνει, επειδή προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Σε διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα από τα μούρα, μειώνει τα ποσοστά απώλειας της μνήμης στους ηλικιωμένους. Επίσης, η κατανάλωση βατόμουρων, φράουλας και άλλων φρούτων, έχει θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης που έχει σχέση με την ηλικία.

8. Ρυθμίζουν Το Σάκχαρο Στο Αίμα

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν διαβήτη. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας το σταθερό και αποφεύγοντας τα ακραία υψηλά και χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Medicinal Food» το 2010, έδειξε ότι οι ελλαγιταννίνες και το ελλαγικό οξύ που περιέχονται στις φράουλες, βοηθούν στη διαχείριση της υπεργλυκαιμίας και της υπέρτασης που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους για να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Επιπλέον, εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές βάρος, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τις φράουλες, οι οποίες είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στο διαβήτη τύπου 2.

Για τους διαβητικούς, η προτεινόμενη ποσότητα φράουλας για καθημερινή κατανάλωση, είναι ¾ του φλιτζανιού.

9. Βελτιώνουν Την Υγεία Των Ματιών

Οι φράουλες είναι καλές για την υγεία των ματιών σας, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Σύμφωνα με την αμερικανική «Optometric Association», η πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Αυτό το αντιοξειδωτικό, μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του καταρράκτη, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Επίσης, παρέχει προστασία από τις διάφορες ασθένειες των ματιών, όπως το γλαύκωμα.

Όταν η βιταμίνη C καταναλώνεται μαζί με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Δείτε Επίσης: Βλεφαρίτιδα – 10 Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας Για Το Σπίτι

10. Βοηθούν Στην Εγκυμοσύνη

Οι φράουλες βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν, θα πρέπει οι φράουλες να είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους. Περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, μια επαρκής ποσότητα κατανάλωσης φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Pediatrics» το 1999, αναφέρει ότι αυτό που είπαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος από τις έγκυες γυναίκες, είναι απαραίτητη για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους.

Δείτε Επίσης: Καούρα Στην Εγκυμοσύνη – Οι 10 Καλύτεροι Τρόποι Αντιμετώπισης

Από την άλλη, η έλλειψη κατανάλωσης φυλλικού οξέος, συνδέεται με ανωμαλία του νευρικού σωλήνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» το 2007.

Επίσης, οι φράουλες περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των γυναικών που είναι έγκυες αλλά και για τα μωρά τους.

Το ιώδιο που περιέχεται στις φράουλες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ωστόσο, η ελάχιστη έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Οι φράουλες, είναι από τα πιο γνωστά φρούτα στον κόσμο, γι’αυτό, είναι και ένας σημαντικός λόγος να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Πιστεύω, ότι τα παραπάνω οφέλη που έχουν για την υγεία, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Ωστόσο, εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση τρώγοντας φράουλες, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γιατρό.




Μπορείτε να αφήνετε τα σχόλιά σας στο Thecure.gr, αλλά απαγορεύετε να είναι υβριστικά.